Voor wie is de Covidnazorginterventie?
Aandacht voor de effecten van corona op jou als zorgmedewerker
Hieronder leggen we uit welke gevolgen corona heeft gehad op verschillende mensen. Herken jij je in een van deze verhalen? Doe dan mee!
Als je COVID hebt gehad
Mensen die COVID hebben gehad kunnen soms nog lang klachten hebben. Dit kan komen door:
- Schade aan de longen of andere organen
- Embolieën of bloedpropjes
- Ontregeling van je autonome zenuwstelsel. Dit is je zenuwstelsel wat zorgt voor de automatische processen in je lichaam
Heb je COVID gehad dan zie je vaak dat de door jou gebruikte strategie niet werkt en moet je een andere copingstijl eigen maken.
Vaak blijven klachten lang aanwezig
Denk hierbij aan klachten zoals
- snel moe zijn bij een kleine inspanning (zoals traplopen)
- snel of moeilijk ademen
- zwakkere spieren
- hoofdpijn
- problemen met denken en onthouden
- slecht slapen
- snel angstig zijn
- somber zijn
- niet meer kunnen ruiken of proeven
Stapsgewijs weer terug
Vaak betekent dit dat je weegschaal doorslaat. Niet zoals meestal het geval omdat je meer wordt belast, maar juist nu omdat je minder belasting aankunt. Je probeert weer op hetzelfde niveau te functioneren als voor je zien zijn maar dat wil gewoonweg niet. Je raakt al overbelast van normale dagelijkse dingen. Dit kan zich uiten in problemen thuis, in je sociale omgeving of op het werk. Om dit op te lossen heb je een gedegen aanpak nodig.
Maar let op je moet de juiste stappen zetten. Ga je te langzaam, dan kom je niet vooruit. Ga je te snel, dan val je terug.
Zie het als een klimmuur om weer boven te komen. Bouw je op met grote stappen, dan kost dit veel moeite. En pas op, want ga je te snel dan val je en moet je opnieuw beginnen. Ga je te langzaam of met te kleine stapjes, dan kom je er ook niet. Hulp kan je van onderaf helpen door te coachen welke stap je moet zetten of zelf je meetrekken omhoog. Voor iedereen moet de klimmuur er anders uit zien en is dus een traject op maat nodig.
Als je onder een risicogroep valt
Als jouw werkzaamheden zijn veranderd
Voor veel mensen is het werk veranderd. Het was drukker of juist rustiger. Misschien heb je wel enkele heftige gebeurtenissen op het werk meegemaakt.
We zien dat dit kan leiden tot stressklachten. Zoals hartkloppingen, emotioneel zijn, hoofdpijn, nekklachten en vele andere. Hoe jij ermee omgaat om deze stressklachten te verminderen noemen we Coping. Vaak werk jouw coping goed, want dit past bij hoe jij als persoon bent. Maar soms komt je er niet uit en heb je een zetje nodig om de juiste coping te vinden.
Als je thuissituatie is veranderd
Misschien heb je voor je kinderen moeten zorgen of juist voor een ouder. Misschien is er een naaste overleden. Misschien zijn de spanningen thuis opgelopen doordat je steeds bij elkaar op de lip zat. Ook dit kan veel met jou als persoon hebben gedaan.
Wellicht is er helemaal geen aanwijsbare oorzaak maar merk je dat je werkplezier afneemt of je plezier in dingen die je vroeger wel leuk vond.
Hulp afgestemd op jouw situatie
Voor al deze situaties is het van belang om te weten dat het altijd mogelijk is om hulp te krijgen. Hiertoe zijn verschillende mogelijkheden. Je leidinggevende of collega’s kunnen helpen als je vastloopt op het werk. De huisarts kan helpen als je lichamelijk of mentale problemen hebt. En natuurlijk de bedrijfsarts en de bedrijfsmaatschappelijk werker.
Speciaal voor de begeleiding van deze problemen hebben we een vragenlijst ontwikkeld die je meteen inzicht geeft in risicofactoren die voor jou van toepassing zijn. Er een coronateam opgezet met de juiste en actuele kennis om jou te helpen in jouw situatie. Dit kan zijn bedrijfsmaatschappelijk werk om te praten over zorgen die spelen. Fysiotherapie of revalidatie als je langdurig klachten houdt van corona. Of zelfs rouwtherapie als je een naaste hebt verloren. Van belang is dat jij zelf actie onderneemt als jij ergens meezit. Dan zijn wij er om je te helpen.
CONTACT
Via onderstaande contactgegevens kunt u contact opnemen met uw BISdoss-medewerker.